Aminokwasy BCAA tworzą: leucyna, izoleucyna i walina. BCAA stanowią około jednej trzeciej wszystkich białek mięśniowych. Organizm człowieka nie wytwarza enzymów potrzebnych do powstania BCAA, dlatego musi pozyskiwać te aminokwasy z pożywienia.

Spośród trzech aminokwasów zaliczanych do tej grupy najmocniejsze działanie anaboliczne wykazuje leucyna, jednak aby jej wpływ był długotrwały potrzebuje dwóch pozostałych. BCAA zwiększa syntezę białek, co sprzyja rozrostowi mięśni i ich szybszej regeneracji.

Badania potwierdzają, że przyjmowanie aminokwasów BCAA przez dłuższy czas może powodować zwiększony przyrost tkanki mięśniowej, utratę tkanki tłuszczowej. Efektem jest także zahamowanie rozpadu tkanki mięśniowej przy treningu wytrzymałościowych i zwiększenie wytrzymałości mięśni.

Aminokwasy BCAA inaczej niż wiele innych aminokwasów nie ulegają degradacji w przewodzie pokarmowym i wątrobie. Stosowane doustnie bardzo szybko przenikają do krwiobiegu i mięśni. Suplement może być spożywany między posiłkami, przed treningiem, w trakcie treningu i tuż po nim. BCAA poleca się zarówno amatorom, jak i tym, którzy systematycznie pracują nad budową masy mięśniowej.

Wyświetlanie wszystkich 17 wyników